Johtaja! Tekoäly vie sun duunit! Vai viekö?

18.09.2023 20:47 Kirjoittaja Tiina Harmaja

Muistatko, kun runsas vuosikymmen sitten virtuaalijohtamisesta tuli "the next big thing"? Muistan itse, kuinka erään korkeakoulun tilaisuudessa väitin, että virtuaalijohtaminen ja perinteinen johtaminen poikkeavat toisistaan vähemmän kuin uskommekaan. Merkittävin asia, mikä virtuaalijohtamista miettiessä tulisi kuitenkin pitää mielessä, on se, että se tulee tekemään johtamisen puutteet entistä näkyvämmäksi. 


Nyt, kun tekoäly on astunut pelikentälle, käydään taas keskustelua siitä, miten johtamisen tulisi muuttua ja tarvitaanko johtamista enää lainkaan. Tekoälykursseja pukkaa nyt joka tuutista ja moni niistä myös lupaa kertoa sen mitä johtajat eivät vielä tiedä. 

Johtamisen (leadership) määritelmä

Mutta ennen kuin mennään omaan näkemykseeni tästä aiheesta, palautetaanpa mieliin, mitä johtaminen ylipäätään on. Itse määrittelen johtamisen siten, että se on tavoitesuuntautunutta vuorovaikutusta, jolla ohjataan ihmisten toimintaa ja sen tavoitteena on, että ihmiset toimivat paremmin ja tehokkaammin kuin ilman johtamista.

No onko johtajan tontti nyt sitten vaarassa?

Jos johtajuutesi perustuu siihen, että tiedät aina vastaukset johdettaviesi kysymyksiin, voit alkaa pakata laukkujasi, tai vähintäänkin miettiä toimintastrategiaasi uusiksi. Jos johdettavasi voivat promptata tekoälylle sinulle esittämänsä kysymykset, se todennäköisesti tietää niihin paremmat ja perusteellisemmat vastaukset. Sinua ei pelasta erityisosaamisesi, kokemuksesi, strateginen näkemyksellisyytesi eikä edes säkenöivä luova ajattelusi.

Tekoäly on lukenut takuulla kaikki samat kirjat ja artikkelit kuin sinäkin ja muutaman vielä siihen päälle. Se generoi hämmentävän perusteellisia skenaarioita ja kehittää niitä silmälläpitäen oikein mallikkaita strategioita. Sillä on käytössään myös enemmän case-tutkimuksia kuin sinulla kokemusta ja niiden perusteella se osaa varmasti tehdä aivan valistuneita ja oikeaan osuvia johtopäätöksiä siitä, miten seuraavaksi pitäisi toimia -myös sinun toimialallasi. Se kykenee myös oikein ohjattuna emuloimaan näppärästi luovaa ajattelua ja keksii takuulla useampia poikkitieteellisiä ja -taiteellisia ratkaisuita, kuin kaikki ne business development -tiimit, joita sinulla on käytössäsi. 

Mutta tunnistaako tekoäly, kun tiimin vuorovaikutus muuttuu? Entä näkeekö se motivaation puutteen johdettavasi silmistä? Tunnistaako se, kun kulttuuri syö strategian aamiaiseksi. Entä kykeneekö se käymään tai fasilitoimaan rakentavaa dialogia, jolla edelliset haasteet selvitetään. 

Ei! Ainakaan vielä. 

Johtaminen tekoälyn aikakaudella

Eli väitteeni nytkin on se, että johtajuuden ydin tekoälyaikakaudella on sama kuin aina ennenkin: se on ihmisten toiminnan ohjaamista ja kehittämistä vuorovaikutuksen keinoin. Johtamisen ydintaidot perustuvat edelleen ihmisten metataitojen tunnistamiseen ja kehittämiseen. Tämä tarkoittaa mm. itsetuntemusta, kriittistä ajattelua, ongelmanratkaisua, sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja, priorisointia ja itsesäätelyä.

Johtajuus on siis jatkossakin rivien välistä lukemista, ilmapiirin tunnustelua, valmentamista ja ongelmien esiin nostamista. Ja ennen kaikkea se on hyvien kysymysten esittämistä. Tekoäly on juuri niin hyvä kuin ne kysymykset, joita sille esität. Ja sinun johtajana pitäisi olla se, joka kysyy ne kysymykset, joita kukaan muu ei ole ymmärtänyt, uskaltanut tai osannut esittää, edes tekoälylle.

Joten, jos haluat olla relevantti johtaja tulevaisuudessa, suuntaa ”Johtaminen tekoälyaikakaudella” -kurssin sijaan vaikka filosofian tai käyttäytymistieteen kursseille. Eikä valmentamisen taidoistakaan olisi välttämättä lainkaan haittaa. (Kerron niistä mielelläni lisää, jos tämä aihe kiinnostaa.) 

Ja selvyyden vuoksi vielä painotan: En missään nimessä ole sitä mieltä, etteikö johtajan tulisi ymmärtää tekoälystä. Päin vastoin! Meidän tulee ymmärtää, että se tulee muuttamaan lähes kaiken. Mutta samalla meidän tulee muistaa mikä on nimenomaan johtamisen perustehtävä (kts. yllä) ja fokusoida tekemisemme siihen mikä on lisäarvomme, ihmisinä tekoälyn rinnalla.  Loppujen lopuksi, tekoäly voi olla fiksu, mutta se ei korvaa tunneälykästä johtajaa. Ja se, rakkaat johtajat, on teidän supervoimanne - ainakin vielä toistaiseksi.

P.S. Vai mitä mieltä on ChatGPT-4?

Pyysin ChatGPT:tä opponoimaan blogiteksiäni. Ja se vastasi minulle näin:


"Mielenkiintoinen pyyntö! Katsotaanpa tekstiä kriittisesti:

  1. Tekoälyn oppimiskyky: Vaikka tekoäly ei tällä hetkellä kykene tunnistamaan tiimin vuorovaikutuksen muutoksia tai motivaation puutetta samalla tavalla kuin ihminen, se voi tulevaisuudessa oppia nämä taidot paremmin. Esimerkiksi kasvontunnistusteknologia ja äänen analysointi voivat auttaa tekoälyä tunnistamaan ihmisten tunnetiloja ja motivaatiota. 
  2. Johtamisen määritelmä: Määrittelit johtamisen "tavoitesuuntautuneeksi vuorovaikutukseksi". Voisi kysyä, onko tekoälyllä kykyä osallistua tällaiseen vuorovaikutukseen, jos se voidaan ohjelmoida ymmärtämään ja reagoimaan ihmisten tarpeisiin ja tunteisiin?
  3. Tekoälyn ja ihmisen yhteistyö: Tekoäly voi toimia johtajan apuvälineenä, ei korvikkeena. Yhdessä ne voivat tarjota tehokkaampia ratkaisuja, joissa tekoäly käsittelee suuria tietomääriä ja analysoi niitä, kun taas johtaja keskittyy inhimillisiin näkökulmiin ja päätöksentekoon. 
  4. Tekoälyn eettiset kysymykset: Tekoälyyn liittyy monia eettisiä kysymyksiä, kuten sen käyttö ihmisten tunnetilojen ja motivaation arvioinnissa. Onko se eettisesti oikein? Voiko tekoälyyn luottaa tekemään oikeita päätöksiä ilman inhimillistä harkintaa? 
  5. Jatkuva oppiminen: Vaikka filosofian ja käyttäytymistieteen kurssit voivat olla hyödyllisiä, on tärkeää myös ymmärtää tekoälyn perusperiaatteet ja sen mahdollisuudet. Johtajien tulisi olla valmiita jatkuvaan oppimiseen ja sopeutumiseen muuttuvassa maailmassa.
  6. Tekoälyn rajoitukset: Vaikka tekoäly voi olla erittäin tehokas ja älykäs, sillä on myös rajoituksensa. Se ei voi toimia ilman dataa, ja se voi tehdä virheitä, jos data on puutteellista tai harhaanjohtavaa. Johtajien on ymmärrettävä nämä rajoitukset ja osattava tehdä päätöksiä niiden pohjalta.

Toivottavasti nämä huomiot auttavat sinua tarkastelemaan tekstiäsi uudesta näkökulmasta ja kehittämään ajatuksiasi edelleen!"


Tiina Harmaja

Kirjoittaja: Executive Coach Tiina Harmaja

Kokenut ylimmän johdon valmentaja, joka on äärimmäisen inspiroitunut tekoälyn mahdollisuuksista.


e-mail: tiina.harmaja@bcc.fi

puh. +358 50 411 5977

Varaa aika tapaamiseen tästä.

Tiina Harmaja