Muistatko, kun runsas vuosikymmen sitten virtuaalijohtamisesta tuli "the next big thing"? Muistan itse, kuinka erään korkeakoulun tilaisuudessa väitin, että virtuaalijohtaminen ja perinteinen johtaminen poikkeavat toisistaan vähemmän kuin uskommekaan. Merkittävin asia, mikä virtuaalijohtamista miettiessä tulisi kuitenkin pitää mielessä, on se, että se tulee tekemään johtamisen puutteet entistä näkyvämmäksi.
Johtamisen (leadership) määritelmä
Mutta ennen kuin mennään omaan näkemykseeni tästä aiheesta, palautetaanpa mieliin, mitä johtaminen ylipäätään on. Itse määrittelen johtamisen siten, että se on tavoitesuuntautunutta vuorovaikutusta, jolla ohjataan ihmisten toimintaa ja sen tavoitteena on, että ihmiset toimivat paremmin ja tehokkaammin kuin ilman johtamista.
No onko johtajan tontti nyt sitten vaarassa?
Johtaminen tekoälyn aikakaudella
P.S. Vai mitä mieltä on ChatGPT-4?
Pyysin ChatGPT:tä opponoimaan blogiteksiäni. Ja se vastasi minulle näin:
"Mielenkiintoinen pyyntö! Katsotaanpa tekstiä kriittisesti:
- Tekoälyn oppimiskyky: Vaikka tekoäly ei tällä hetkellä kykene tunnistamaan tiimin vuorovaikutuksen muutoksia tai motivaation puutetta samalla tavalla kuin ihminen, se voi tulevaisuudessa oppia nämä taidot paremmin. Esimerkiksi kasvontunnistusteknologia ja äänen analysointi voivat auttaa tekoälyä tunnistamaan ihmisten tunnetiloja ja motivaatiota.
- Johtamisen määritelmä: Määrittelit johtamisen "tavoitesuuntautuneeksi vuorovaikutukseksi". Voisi kysyä, onko tekoälyllä kykyä osallistua tällaiseen vuorovaikutukseen, jos se voidaan ohjelmoida ymmärtämään ja reagoimaan ihmisten tarpeisiin ja tunteisiin?
- Tekoälyn ja ihmisen yhteistyö: Tekoäly voi toimia johtajan apuvälineenä, ei korvikkeena. Yhdessä ne voivat tarjota tehokkaampia ratkaisuja, joissa tekoäly käsittelee suuria tietomääriä ja analysoi niitä, kun taas johtaja keskittyy inhimillisiin näkökulmiin ja päätöksentekoon.
- Tekoälyn eettiset kysymykset: Tekoälyyn liittyy monia eettisiä kysymyksiä, kuten sen käyttö ihmisten tunnetilojen ja motivaation arvioinnissa. Onko se eettisesti oikein? Voiko tekoälyyn luottaa tekemään oikeita päätöksiä ilman inhimillistä harkintaa?
- Jatkuva oppiminen: Vaikka filosofian ja käyttäytymistieteen kurssit voivat olla hyödyllisiä, on tärkeää myös ymmärtää tekoälyn perusperiaatteet ja sen mahdollisuudet. Johtajien tulisi olla valmiita jatkuvaan oppimiseen ja sopeutumiseen muuttuvassa maailmassa.
- Tekoälyn rajoitukset: Vaikka tekoäly voi olla erittäin tehokas ja älykäs, sillä on myös rajoituksensa. Se ei voi toimia ilman dataa, ja se voi tehdä virheitä, jos data on puutteellista tai harhaanjohtavaa. Johtajien on ymmärrettävä nämä rajoitukset ja osattava tehdä päätöksiä niiden pohjalta.

Kirjoittaja: Executive Coach Tiina Harmaja
Kokenut ylimmän johdon valmentaja, joka on äärimmäisen inspiroitunut tekoälyn mahdollisuuksista.